- Nå får du -70% på det som er igjen - Takk for nå -
Vi må desverre stenge nettbutikken. Nå får du -70% på alle varer som er igjen. Rabatten trekkes når du legger varer i handlevognen. her.
Godkjenn

Hvordan få rent hår med zero waste og naturlig sjampo

golconda hårpleie lamazuna osteklede sjampobar zero waste

Sjampobarer er definitivt et av de produktene i butikken som er blitt veldig populære. Fordelen med å bytte til naturlig og emballasjefri sjampo er at du slipper å ha dårlig samvittighet for at du bidrar til å fylle unødvendig plast i søpla, og at du ikke støtter produkter som er testet på dyr (sjampobarene hos oss er garantert veganske og fri fra palmeolje). I tillegg vet du at du ikke smører deg inn med - eller inhalerer - potensielt helseskadelige kjemikalier som for eksempel SLS’er, syntetisk petroleumsbasert duft, eller parabener.

hårpleie

Det begynner heldigvis å bli flere av oss som er lei av å lese den skumle ingredienslisten på den kjipe plastflasken.. Det har begynt å komme inn mange fine emballasjefrie sjampobar alternativer på markedet, men det er fortsatt vanskelig å finne produkter som ikke inneholder SLS’er, parabener, triklosan, syntetisk duft og/eller palmeolje. Derfor tilbyr KarmaKollektivet et lite utvalg zero waste alternativer som er helt naturlige, etiske og kjemikaliefrie. Høres bra ut syns du, men fortsatt litt skeptisk? 

 Golconda sjampobarer

Guide til å bruke sjampobarer 

Mange er nysgjerrige på hvordan man bruker sjampobarer og om de fungerer som en god nok erstatning til vanlig sjampo. Egentlig er det ikke så veldig stor forskjell, så denne guiden vil kanskje hjelpe deg til å bestemme deg for om du ønsker å prøve.

  1. Fukt sjampobaren og gni mellom hendene til det skummer. Påfør skummet i vått hår som vanlig sjampo. Du kan også gni sjampobaren direkte inn i håret - prøv deg frem og se hva du foretrekker
  2. Masser skummet godt inn i hodebunnen og ned til enden av håret 
  3. Rens godt

Du bør la sjampobaren få tørke etter bruk, og om du skal ha den med deg og den ikke har tørket helt, kan det lønne seg å pakke den inn i et lite tøystykke eller i en liten boks

Lamazuna har sjampobarer til både tørt, normalt og fett hår i forskjellige dufter. Foretrekker du en litt større såpeformet (firkantet) sjampobar med litt mer nøytral duft, er jeg også veldig fornøyd med Golconda sin sjampobar. 

Jeg har laget en liten videosnutt av Lamazuna sine sjampobarer på Instagram og Facebook om du har lyst til å ta en titt. 

 lamazuna sjampobarer

Sjampo av vaskenøtter

En litt mindre kjent metode for naturlig vask av hår er bruken av såpenøtter, eller vaskenøtter. Såpenøttene kommer fra treet Sapindus mukorossi og er en gammel, tradisjonell metode brukt til naturlig rengjøring. Ettersom nøttene inneholder saponiner, skummer det som såpe når de løses opp i varmt vann. 

Oppskrift

For å lage din egen sjampo trenger du:

7dl vann

5 såpenøtter 

(valgfritt: 5 dråper eterisk olje)

  1. Legg såpenøttene i et lite osteklede (ikke nødvendig, men gjør det enkelt å få ut restene etterpå. Bruk alternativt en fin sil på slutten). 
  2. Fyll en kjele med 4dl vann, legg i ostekledet med såpenøtter og la det koke opp
  3. Reduser temperaturen og la småkoke i 20 minutter
  4. Hell så i resten av vannet og la det avkjøles i 10 minutter
  5. Ta ut vaskenøttene og klem på ostekledet til det kommer litt skum. Du kan skylle ostekledet i kaldt vann og fortsette å klemme ut nøttene over kjelen
  6. Hell over i en glassflaske og oppbevar i kjøleskapet opptil en måned, eller i romtemperatur i to uker. Kan også fryses
  7. I dusjen kan du massere litt av den hjemmelagde sjampoen inn i håret. La virke i 5 minutter før du renser. 

Denne sjampoen skummer ikke like mye som vanlig sjampo, men du får garantert rent hår! Dessuten kan du bruke denne oppskriften både som oppvaskmiddel eller til klesvask, men da kan det hende du trenger å eksperimentere med litt flere vaskenøtter som gir en mer konsentrert blanding.

Ettersom såpenøtter er milde og naturlige, passer de ekstra godt til små barn og til å lindre eksem og psoriasis.

 

Hva med balsam og hårrens?

Jeg får mange spørsmål om hva man gjør med balsam når man ønsker å ta steget til zero waste naturlig hår. Det finnes sjampobarer med balsam, men jeg har enda ikke funnet en som ikke inneholder palmeolje og som jeg liker enda.. Om du finner en som du syns jeg må prøve, så gi meg gjerne beskjed! Det jeg derimot vet funker er å lage en hårrens av eplesidereddik. Bland 4 deler vann og 1 del eplesider eddik i en sprayflaske, påfør i dusjen etter sjampo og skyll godt. Jeg garanterer at håret vil bli silkemykt og skinnende!

 

 Ikke glem å legg igjen en produktvurdering om du har forsøkt noen av produktene i butikken. Det skal være motiverende å utgjøre en forskjell, så alle medlemmer i Kollektivet vil tjene KarmaPoeng som du senere kan bruke til å få gratis frakt eller andre rabatter.Legg igjen en kommentar

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før publisering